English version

O BAZI

Ova on-line baza podataka lynx.vef.hr objedinjuje podatke o prisutnosti risa u Republici Hrvatskoj. U njoj se sakupljaju podaci o viđenjima risa ili njihovih tragova, fotografije risova prikupljene foto zamkama ili ljudi koji su fotografirali risa, te dojave o smrtnosti ili mogućem krivolovu.SVRHA

Ris (Lynx lynx) je u Republici Hrvatskoj ugrožena i zakonom zaštićena vrsta. Da bismo mogli učinkovito štititi i upravljati populacijom važno je prikupljati sve dostupne podatke o prisutnosti risa.


VAŠA ULOGA?

Ukoliko ste vidjeli risa ili ste ga fotografirali ili imate bilo koji podatak o njegovoj prisutnosti (trag, plijen, markiranje itd.), pozivamo Vas da nas o tome obavijestite. Na taj način aktivno sudjelujete u zaštiti ove kritično ugrožene životinjske vrste. Podatke ćemo pohraniti u bazu pod Vašim imenom. Sve osobe ili institucije koje ustupe svoje podatke, suglasne su da su podaci dostupni javnosti, ali ih se ni na koji način ne smije koristiti ili objavljivati bez dozvole autora. Svaki zabilježeni podatak nam je od izuzetne važnosti.


KAKO KORISTITI BAZU?

On-line baza podataka je dostupna javnosti. S lijeve strane karte nalaze se izbornici pomoću kojih se može filtrirati podatke ovisno o vremenskom razdoblju, instituciji ili osobi koja je vlasnik podataka, tipu podataka, te pojedinoj životinji. Klikom na oznaku na karti, prikazuju se podaci zabilježeni na toj lokaciji. Kako bismo zaštitili dobrobit životinja, podaci o lokaciji odstupaju i do nekoliko stotina metara.


RASPOZNAVANJE ŽIVOTINJA

Na temelju fotografija, pojedine jedinke risova mogu se raspoznavati zbog različitog rasporeda točka na krznu. Na temelju fotoidentifikacije životinja u mogućnosti smo utvrditi brojnost i kretanje pojedinih risova.


O NAMA

Autori ove on-line baze podataka su djelatnici Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Za sva pitanja vezana uz projekt te eventualne dojave o viđenju risa, molimo kontaktirati slijedeće osobe:

Izv. prof. dr. sc. Tomislav Gomerčić

  Veterinarski fakultet
  tomislav.gomercic@vef.hr
  095/9022610

Doc. dr. sc. Magda Sindičić

  Veterinarski fakultet
  magda.sindicic@gmail.com

Vedran Slijepčević, dr. med. vet.

  Veleučilište u Karlovcu
  vedran.slijepcevic@gmail.hr

Ivana Selanec

  BIOM
  ivanaselanec@gmail.com


Podacima u bazi raspolaže Veterinarski fakultet iz Zagrebu i ne smiju se koristiti bez pismenog dopuštenja gore navedenih osoba.

Map layers